Skip to main content

Cultuur, dat klinkt voor de meeste jongeren als suf of saai in de oren. Maar wat zij niet weten is dat cultuur veel meer is dan alleen het ‘moeten’ bezoeken van een museum met je ouders. Het is ook luisteren naar, en maken van, muziek, breakdansen en graffiti spuiten, om maar wat te noemen. Zoveel werd duidelijk tijdens de feestelijke uitreiking van de Wassenaarse Jongeren Cultuurprijs 2017. Een prijs die werd ingesteld door de cultuurminnende oud-burgemeester Jan Hoekema als afscheidscadeautje aan Wassenaar en werd dit jaar voor het eerst gewonnen door Hristo Genchev.

Zijn prijs was met zijn hele klas (8e groep st Jozefschool) naar het Rijksmuseum in Amsterdam, waar ze een exclusieve rondleiding krijgen. Dit was ook de wens van Christo.

“Geef de jongeren een podium en laat ze zo hun talenten ontwikkelen!” Dat is het motto van de Cultuurprijs, ingesteld om cultuur toegankelijker te maken voor jongeren. Achter de organisatie zit een bestuur, bestaande uit Astrid Dekker, Marc van Dijk, Bob Toetenel en Lieke Lamp, maar in de bibliotheek waren zaterdagmiddag 28 oktober nog veel meer mensen aanwezig. De familie van de genomineerden, cultuurliefhebbers die net bij de opening in de Galerie in de Molen waren geweest, wethouder Inge Zweerts de Jong maar ook afvaardiging van de school van de winnaar van de Wassenaarse cultuurprijs. Allemaal waren ze getuige van de speech van Jan Hoekema. Zijn afscheidscadeau, de Wassenaarse Jongeren Cultuurprijs, leverde uit de inzendingen drie genomineerden op: Puck Goossen genomineerd voor haar ‘graffitikunst’. Maimoene Verschuijl, die haar pianospel ten gehore bracht en waarvan iedereen vond dat zij terecht genomineerd was en natuurlijk Hristo Genchev die voor zijn teken en schilderkunst genomineerd was.

De uiteindelijke winnaar werd Hristo Genchev, die de prijs in ontvangst nam niet alleen in het bijzijn van zijn trotse familieleden, maar ook de directeur van de St. Jozefschool, Jos Dohle en natuurlijk het bestuur van Ars et Studium, alwaar Christo lessen volgt bij Neeltje Bangert, waren aanwezig. “Jouw naamgenoot is net wat bekender dan jij bent, maar als jij zo doorgaat kent iedereen jou later ook!” zei Jan Hoekema, die over alle drie de genomineerden een mooi verhaal wist te vertellen. Hij klapte het hardst na het pianospel van Maimoene en raadde Puck aan om snel een mooie muur te vinden zodat ze haar kunsten ook buiten kon vertonen en niet alleen op papier.

Al met al was het een mooi feestje dat werd gegeven in de hoop de jongeren te stimuleren volgend jaar ook mee te doen en dan, net als Christo, de Wassenaarse Jongeren Cultuurprijs in de wacht te slepen.