Skip to main content

Nog net voordat hij geveld werd door het coronavirus ontving cultuurprijswinnaar Tim van Broekhuizen de wisseltrofee van de Wassenaarse Cultuurprijs uit handen van de bestuursleden Huber Claassen en Neeltje Bangert.

Door Ellen Klaver-Asscheman

De trofee is ontworpen door kunstenares Emily Cummings en de naam van Tim van Broekhuizen is als eerste winnaar gegraveerd in het voetstuk.

“Ik voelde het als een enorme eer om deze trofee te mogen maken,” vertelt Emily Cummings. “Voor mij is dit een veel traditionelere manier van werken dan dat ik normaal doe. Ik heb me laten inspireren door de lauwerkrans uit de Griekse mythologie (de corona triumphales), waarmee een overwinnaar werd geëerd.

Het ontwerp van een lauwerkrans ga ik ook maken voor een landgoed in Italië. Daar doe ik het met korenaren. Voor de Wassenaarse Cultuurprijs heb ik hem heel toepasselijk gemaakt met pauwenveren.” “De vorm van een lauwerkrans geeft een gevoel van perspectief, doordat je erdoorheen kunt kijken,” vervolgt de kunstenares. “Dat perspectief naar de toekomst geldt nu niet alleen de winnaar van de Cultuurprijs, maar ook mijzelf als kunstenaar en ook de tijd waarin wij nu leven. We hebben allemaal perspectief nodig.”

“Ik hoop, dat de ontvanger door deze lauwerkrans wordt aangemoedigd om zijn mogelijkheden voor de toekomst verder te ontdekken,” zegt zij tot slot.

“Hij is ook altijd welkom om bij mij inspiratie te komen opdoen.”

 

Inmiddels is Tim na het ontvangen van de Cultuurprijs druk aan de slag gegaan met het schrijven van een voorwoord voor het eerste deel van zijn in afbeeldingen opgetekende boek over de eerste wereldoorlog.

“Samen met mijn broer Dick, die conservator is van ’beelden aan zee’, heb ik dit vorm gegeven,” vertelt Tim. “Er moesten hier en daar nog even wat puntjes op de i gezet worden. Maar ik heb een mooi ‘Leitmotiv’ gevonden, dat zowel voor de eerste wereldoorlog als voor mijn boek geldt.”

“Je begint namelijk ergens aan, maar je weet nooit waar het op uit komt. Vaak komt datgene wat je bedacht had, niet precies zo uit of loopt het allemaal anders. Zo is het met mijn tekeningen gegaan en zo was het bij de eerste wereldoorlog.”

Het bedrag van € 2.500, dat Tim ontving als winnaar van de Cultuurprijs, gaat hij besteden aan het publiceren van het eerste deel van zijn boek. Ieder oorlogsjaar wordt per deel uitgegeven. De uitgave van de daaropvolgende delen zullen dan gefinancierd worden uit de opbrengst van het voorgaande deel, of door bijvoorbeeld crowdfunding. “Ik ga voor een oplage van ongeveer 500 exemplaren,” aldus Tim. “Het wordt een soort van ‘collectors item’. Iets waar de bibliofielen en verzamelaars van zullen genieten.”

“Ooit was ik op een uitgeversconferentie in Brussel,” gaat hij verder. “Daar werd door een deskundige gekeken naar mijn tekeningen.” “Jij maakt met jouw tekeningen poezie,” zei de expert. “Het zijn artistieke beeldverhalen.”

“Ik hoop, dat mijn boeken zo ook gezien zullen worden,” aldus Tim, die in de afgelopen jaren dagelijks een nieuwe tekening maakte voor zijn boekencyclus. Tim heeft zijn boeken in PDF allemaal klaar en hij overweegt nog of hij de boeken ook online of via een e-book zal gaan publiceren. Maar vooralsnog hoopt hij samen met een bevriende medewerker van ‘beelden aan zee’ het eerste deel van de cyclus binnenkort te kunnen uitgeven. De lauwerkrans heeft intussen een mooi plaatsje