Winnaars jeugd individueel/ jeugd groep Wassenaarse Cultuurprijs

Record aantal aanmeldingen Wassenaarse Cultuurprijs

Als correspondent kom je op verschillende locaties met heel wisselende omstandigheden. Maar wat een enorm plezier om afgelopen zaterdag bij de uitreiking van de Wassenaarse Cultuurprijs te zijn in een bomvol en sfeervol Raadhuis de Paauw; ik had het niet willen missen! Vanaf 1500 uur was iedereen welkom om de fraaie kunst- en cultuurinzendingen te bekijken. Niet alleen de kunstenaars zelf waren aanwezig, maar ook vele ouders, opa’s en oma’s en andere belangstellenden. Zij werden allen welkom geheten en hartelijk ontvangen door het bestuur van de stichting Wassenaarse Cultuurprijs, te weten Neeltje Bangert, Wilma Wassenaar en nieuw bestuurslid Evelyn Hompes. Zij hadden alles prima voorbereid en gezorgd dat er een echt feest kon plaats vinden.

Er waren inzendingen in drie categorieën: jongeren, jongeren groep en volwassenen. Voor de jeugd waren er twee prijzen te winnen. Voor de winnende groep 750 Euro en 500 Euro voor het meest bijzondere en aanstormende jeugdtalent. De volwassen winnaar kreeg een bedrag van 2500 Euro. Dit geld wordt besteed aan de eigen culturele ontwikkeling.

Na het bekijken van alle schitterende Wassenaarse kunst werd iedereen gevraagd naar de spiegelzaal te gaan; daar zouden uiteindelijk de winnaars bekend gemaakt worden. Neeltje heette, bij afwezigheid van voorzitter Huber Claassen, iedereen welkom en ja, alle stoelen waren bezet en heel veel mensen moesten zelfs staan! Zij heette ook wethouder Zoutendijk en dhr. Van Ommeren (voorzitter van de van Ommeren-de Voogt stichting) welkom; beiden kregen ook veel dank vanwege hun financiële bijdragen voor het mogelijk maken van de initiatieven van de Stichting Wassenaarse Cultuurprijs. Hierna kondigde zij de 12-jarige Pavlo Slipko aan, die de zaal muisstil kreeg met zijn geweldige pianospel; studerend aan de Davidsbündler Music Academy in Den Haag was een daverend applaus geheel terecht!

Wethouder Zoutendijk sprak vervolgens namens de gemeente en gaf aan hoe blij hij was met het bestuur en de totale organisatie van deze prijs. Hij dankte voor al 11 jaar mooi werk van het bestuur.

Nu kwam de prijsuitreiking heel dichtbij; wie zou dit jaar de winnaar of winnares zijn? Wilma Wassenaar presenteerde alle 30 (!) inzendingen die alle van hoge kwaliteit waren. Zij roemde de scholen, verenigingen en ouders die volop support gaven. Vervolgens vertelde Yvette van Caldenborgh namens de jury hoe moeilijk het was om de nummers 1 te vinden. In deze zomerse en enthousiaste sfeer van het Raadhuis gaf zij aan hoe alle deelnemers hadden gezorgd voor veel discussie binnen de jury. Zij bedankte alle kunstenaars en gaf aan hoe hoog de kwaliteit dit jaar was. Yvette gaf aan dat het echt Top-inzendingen waren; een daverend applaus voor alle kunstenaars was het gevolg.

Bij de inzendingen jeugd werd 4 VWO van het Rijnlands Lyceum de winnaar; hier kwam de samenwerking van de leerlingen heel mooi terug in het kunstwerk. En 750 Euro als prijs.

Hierna kwam de jeugd individueel aan bod; er was veel diversiteit en uit de inzendingen werd een top 3 gekozen. Sophie Timmermans, Genevieve Törnquist en Marcel Sutedja waren de kandidaten. Uiteindelijk werd Marcel gekozen als winnende vioolspeler. De prijs was hier 500 Euro.

De laatste groep was van de volwassenen met 10 inzendingen; de top 3 werd hier gevormd door: Dons Deppe, The Passion Wassenaar 2022 en het van Wassenaer Orkest. Uiteindelijk werd het van Wassenaer Orkest de winnaar; de 2500 Euro als stimuleringsprijs zal besteed worden aan de doelstelling om jong talent te stimuleren.

Na deze winnaars werden drie juryleden die gaan stoppen met hun jurywerk bedankt; Yvette van Caldenborgh, Karin Rahusen en Else van Dijk werden zo nog even in het zonnetje gezet.

Na alle bloemen en felicitaties voor de winnaars werden er nog foto’s genomen en kon iedereen genieten van een hapje en drankje. Een fantastische en geweldige cultuurmiddag werd zo afgesloten op Raadhuis de Paauw!

tekst: John Schrader

Pianospel – de 12-jarige Pavlo Slipko

Winnaar jeugd individueel – Marcel sutedja

Winnaar jeugd groep – 4 VWO van het Rijnlands Lyceum

Winnaar volwassenen – Wassenear Orkest