Project “Op Visite” @ Zuidwijk

In de serie Landgoederen voor jeugd en families werd eerder in 2019 gerealiseerd “Op Visite” @ Rust en Vreugd.  In 2022 wordt dit project voortgezet met “Op Visite” @ Zuidwijk.

Wassenaar is onderdeel van de groene landgoederenzone. Historische bouwwerken, unieke natuur en waardevolle verhalen dragen bij aan het karakter van de gemeente. Nog altijd worden er nieuwe ontdekkingen gedaan op dit vlak, waardoor de geschiedenis en de identiteit van dit gebied verder wordt onthuld en verrijkt. Prins Frederiks parkenroute en andere particuliere buitenplaatsen en landgoederen bieden tal van mogelijkheden voor inwoners en recreanten.

De Stichting Wassenaarse Cultuurprijs (WCP) ziet mogelijkheden dit erfgoed op een bijzondere wijze onder de aandacht te brengen onder een groter publiek waarbij de Wassenaarse jeugd centraal staat. Dit willen wij doen doormiddel van een aantal deelprojecten aan te bieden waarbij elke keer een landgoed, buitenplaats centraal staat. De WCP streeft naar doelbewust leren over en met materieel en immaterieel erfgoed, zowel binnen- als buitenschools. Aan de hand van deze specifiek voor Wassenaar sporen uit het verleden willen wij de jeugd in Wassenaar kennis en vaardigheden laten opdoen en streven wij naar de ontwikkeling van inlevingsvermogen en persoonlijk, cultureel en historisch bewustzijn met de blik gericht op de toekomst.

Elk deelproject behandelt het verhaal van de historische plaats en haar unieke identiteit, op een toegankelijke wijze met historici en samenwerkingen met de Stichting Historisch Oud Wassenaar. Op lange termijn werken we naar een inspirerende introductie waarbij jongeren o.l.v. een professioneel team een promotiefilmpje maken, waarna er een verwerking vindt op locatie in een dagdeel in de vorm van een activiteit in samenwerking met diverse professionals en een eindpresentatie.

Thema “Schuilplaats”
Zuidwijk ligt ingeklemd in de verstedelijking. In die zin is het landgoed een schuilplaats voor flora en fauna. Het landgoed biedt rust en ruimte, ook voor Wassenaar.

Op Zuidwijk zijn bunkers. Tijdens de oorlogen werden deze schuilplaatsen gebruikt.

Projectteam
Liesbeth Hessels
Stichting en Historisch Oud Wassenaar
Kunstenaars Kunstgroep Wassenaar
Autonome Wassenaarse kunstenaars
Catering picknick
Jachthoornblazers.