Nieuws

Tim van Broekhuizen wint Wassenaarse Cultuurprijs 2020

By 16 november 2020 november 20th, 2020 No Comments

Tim van Broekhuizen wint Wassenaarse Cultuurprijs 2020

Wat was Tim van Broekhuizen blij en verrast, toen hij werd verkozen tot winnaar van de Wassenaarse Cultuurprijs 2020, die op zondag 6 september in de spiegelzaal van het gerenoveerde Raadhuis De Paauw werd uitgereikt. Naast de prijs voor volwassenen waren er ook drie prijzen voor de jeugd.

Om 15.00 uur opende voorzitter Astrid Dekker de middag voor categorie  jeugd. Ze heette in haar openingswoorden aanwezigen, onder wie burgemeester Leendert de Lange en wethouder van cultuur Lia de Ridder, van harte welkom. Om alles zo goed mogelijk volgens de coronaregels te laten verlopen, zaten in het eerste deel de kinderen van 6 tot 12 binnen op de stoelen en stonden hun ouders buiten bij de openslaande deuren.

Yvette van Caldenborgh kreeg vervolgens als hoofd van de vierkoppige jury het woord en kunstenares Maayke Schuitema las de juryrapporten voor en reikte vaak met een leuke kwinkslag de prijzen uit. Zij sprak in haar woordje zelfs de burgemeester persoonlijk toe en verzocht hem toch vooral oog te hebben voor de kunstenaars en niet alle gebouwen, waarin kunstenaars kunnen werken te verkopen voor woningbouw.

In de eerste categorie jeugd kwamen de inzendingen van de Pauw Wow show aan bod. Dit was een kunstwedstrijd voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Het thema was dit jaar ‘de pauw’. In deze categorie waren de door de jury genomineerden Felix Colin Banning, Maxence ten Hagen en Marc van Damme.

De winnaar was Maxence ten Hagen (11 jaar), die geïnspireerd door de Belgischeckunstenaar Wexx een mooi miniatuur maakte. “Ik ga de € 500, die aan de prijs verbonden is gebruiken voor het aanschaffen van tekenmaterialen voor mijn school,” aldus een blije Maxence.

In de categorie jeugd van 12 tot 18 jaar werden Noepy van Pelt, Alicia Hofstra en Sam en Maya Roëll genomineerd. Alicia Hofstra werd uiteindelijk verkozen tot winnares.

Deze leerling van de kunstklas van het Rijnlands Lyceum maakte van afval en lichtjes, die ze op het schoolplein vond een kloppend hart. Het geheel vormt een bewustwording van de schoonheid van afval.

In de laatste categorie jeugd kwamen ‘de groepen’ aan bod. De jury had naar aanleiding van de expositie in de Wassenaarse bibliotheek, besloten om een groep toe te voegen aan de genomineerden. Dat waren de leerlingen van Linda de Jong, lerares kunstvakken aan de St. Jan Baptistschool. Samen met het project kunstdoosjes van het Rijnlands Lyceum en de leerlingen van Dans Swing vormden zij de drie genomineerden. Het waren uiteindelijk de leerlingen van ‘team Linda’, die tot winnaars werden uitgeroepen. Dolblij nam lerares Linda de Jong de prijs in ontvangst.

Tot slot werd overgegaan tot de uitreiking van de Wassenaarse Cultuurprijs voor volwassenen. De jury had (opnieuw) Linda de Jong, Tim van Broekhuizen en muziekvereniging Excelsior genomineerd. Tim van Broekhuizen werd in deze categorie door de jury verkozen tot winnaar, vanwege zijn originele tekenwerk

en het project, dat hij momenteel maakt over de Eerste Wereldoorlog. Dagelijks maakt Tim een tekening over dit onderwerp, die hij online verspreidt. Naast zijn ‘online museum’ is Tim van plan zijn 2000 tekeningen te gaan bundelen in de vorm van een boek.

Uit handen van voorzitter Astrid Dekker ontving Tim naast een geldbedrag ook de wisseltrofee. “Ik ben echt superblij met deze prijs”, reageerdeTim, “Ik had het echt niet verwacht. Met het geld kan ik nu mijn tekeningen bundelen en in boekvorm gaan uitgeven”. Na afloop van de uitreiking konden de aanwezigen, dankzij het mooie weer, buiten genieten van een hapje, een drankje en een ijsje.

De Wassenaarse Cultuurprijs zal in 2022 wederom worden uitgereikt.

Leave a Reply